Ставлення хлопчиків і дівчаток дошкільного віку до тварин
Екологічне виховання підростаючого покоління, і зокрема дошкільнят, це нова галузь і проблема сучасності. Ще одним не…
Назва: Психологічні проблеми дітей дошкільного віку. Як допомогти дитині? (Навчально-методичний посібник)
Автор: Алексєєва Е. Е.
видавництво: мова
Рік видання: 2008
сторінок: 283
формат: doc. в rar. архіві
Розмір: 5,72
якість: хорошеее
У книзі розглядаються психологічні проблеми дітей дошкільного віку, причини їх виникнення, а також шляхи попередження і корекції. Для педагогів і батьків запропоновано велику кількість пам`яток і таблиць. Авторські програми корекційно-розвивальних занять з описом ігор, ігрових ситуацій, конспекти занять та діагностичні матеріали допоможуть зрозуміти всі складні моменти при проведенні корекційної та профілактичної роботи з дітьми дошкільного віку.
Великий практичний і теоретичний матеріал, представлений у книзі "Психологічні проблеми дітей дошкільного віку. Як допомогти дитині?"Буде корисний батькам, широкому колу фахівців і студентам психологічних і педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів.
Вступ
Глава 1. РАННИЙ ВІК (до 3 років)
агресивна поведінка
Категоричне "ні" на всі пропозиції
"Уже покусала двох дітей"
"Що означає пристрасть до такої гри?"
Проблеми в дитячо-материнських стосунках
"Я не розумію, що вона хоче"
Від дитини неприємно пахне
"Не можу знайти підхід до дочки"
"Так вийшло, що я хочу розлучитися з чоловіком"
Страхи у дітей раннього віку
"Тебе Бармалей теж забере!"
"Що робити, адже скоро з`являться мухи?"
Невідповідність статі дитини очікуванням батьків
"Я не дівчинка, а хлопчик!"
Психологічна несумісність з дитиною
"Вона уперта, як тато!"
проблеми адаптації
Вихователька відібрала пляшку
Молодший, середній, старший або єдиний?
"Ми плачемо, ми не хочемо ходити в дитячий сад!"
"Він ближче мені!"
"Не хотілося б запізнитися"
Пам`ятка для педагогів і батьків по вихованню молодшого дитини
Пам`ятка для педагогів і батьків по вихованню старшої дитини
Пам`ятка для педагогів і батьків по вихованню середнього дитини
Пам`ятка для педагогів і батьків по вихованню єдиної дитини
Глава 2. СЕРЕДНІЙ ВІК (від 3 до 5 років)
Проблеми спілкування з однолітками
"У їжачка не було друзів"
Пам`ятка для педагогів і батьків щодо подолання труднощів у спілкуванні дітей дошкільного віку
"Як навчити сина спілкуватися?"
вербальна агресія
Діти лаються матом
патологічні звички
смоктання предметів
"Дівчинка дуже прив`язана до тряпочку"
смоктання соски
Йшла Соня в дитячий сад і смоктала соску
смоктання пальця
Кусання або гризеніе нігтів (оніхофагія)
"Як відучити Ваню гризти нігті?"
Онанізм (мастурбація)
"Мама б`є сина по руках"
Дівчинка совається на стільці
"Я не вірю, що їй може наснитися нісенітниця"
Пам`ятка для педагогів і батьків "Що робити і чого не робити, якщо дитина смокче предмети або гризе нігті"
Конфлікт в дитячо-материнських стосунках
"Я так чекаю, що вона помре!"
"Забули забрати з дитячого садка"
Немає фотографії родини
Сібс-конфлікти
"Мама, носи мене на руках!"
"Я її не чула!"
"Ну народився і народився, чого радієте!"
"Мама, якщо ти мене любиш, то чи не поведеш в дитячий сад!"
проблеми адаптації
Що відбувається з дитиною?
"Це поганий хлопчик всередині мене"
"Не хочу Не буду!"
Причини поганої адаптації дітей
"Мені важко жити!"
Пам`ятка для педагогів "Що потрібно робити для вирішення проблем адаптації дітей до дошкільного закладу освіти"
Пам`ятка для педагогів з консультування
батьків
"Раптом їх підмінили?"
Виховання не відповідає підлозі дитини
Дівчинка любить грати в машинки
"Я навіть не знаю, на кого вона схожа!"
Дівчинка Маша грає тільки в машинки
Глава 3. СТАРШИЙ ВІК (від 5 до 7 років)
Страхи у дітей
"Як привчити сина до болю?"
"Мама мене вб`є, якщо я зніму колготки!"
Опитувальник "Страхи у дітей" (Автор А. І. Захаров)
Пам`ятка для педагогів, батьків і дітей "Правила поводження зі страхами"
Пам`ятка для педагогів і батьків:
"Обережно, страхи!"
"Ось чому я хворію!"
"Подивися, Аня, весь світ - небезпека!"
Жорстокість в дитячо-батьківських відносинах і психологічні захисту у дітей
"Собакою буду!"
Пам`ятка для батьків і педагогів: "Що робити,
якщо дитина дошкільного віку бере чуже? "
"Я тебе б`ю, але знай, що я тебе люблю!"
"Я перший!"
Пам`ятка для педагогів і батьків при зіткненні з психологічними захистами у дітей
Хлопчик прийшов в дитячий сад зі слідами побоїв
Психологічна допомога дітям при дисгармонії в сімейних відносинах
"У мене є погані моменти"
"Намалюю вбивцю"
"Мої батьки тепер два рази розлучилися"
Опитувальник для батьків "Улюблена казка"
Сімейне інтерв`ю (автор А. І. Захаров)
Причини порушень у взаєминах педагогів і дітей дошкільного віку
"Ти зіпсувала мені свято!"
"Так боїться виховательки, що весь трясеться при вигляді її!"
"Щур!"
Запитальник "Ставлення дітей до педагога"
Анкета "Ставлення педагога до дитини"
Про покарання і заохочення дітей
дошкільного віку
"Мене вчора тато образив словами"
"Нахаба!"
Пам`ятка для батьків і педагогів "Словесні способи заохочення і підтримки дитини дошкільного віку"
Пам`ятка для батьків і педагогів "Як можна карати дітей дошкільного віку"
Пам`ятка для батьків і педагогів "Як потрібно заохочувати дітей дошкільного віку"
словник
література
ДОДАТКИ
Додаток 1
Програма "Психологічна компетентність дітей дошкільного віку"
Додаток 2
Психологічна компетентність дорослих
додаток 3
Ігри на тему "Знайомство"
додаток 4
Тренінг спілкування (16 занять)
додаток 5
Програма корекційно-розвивальних занять з проблем адаптації дітей дошкільного віку (16 занять)
додаток 6
Методика м`язової релаксації по Джекобсон (для дітей дошкільного віку та педагогів)
додаток 7
Програма корекційно-розвивальних занять з подолання страхів у дітей (30 занять)
додаток 8
Заняття з дітьми 5 - 6 років на тему "Я образився!"
Екологічне виховання підростаючого покоління, і зокрема дошкільнят, це нова галузь і проблема сучасності. Ще одним не…
Виняткова роль в розвитку дитини-дошкільника належить емоційним процесам, тому що досить давно показано, що показники…
Дослідження дошкільнят з порушеним і нормальним зором у віці 5? 7 років включало вивчення когнітивних і міжособистісних…
проблема виховання дітей в сім`ї - одна з основних в наш час, адже сім`я для маленької дитини, на думку цілого ряду…
В даний час термін "казкотерапія" викликає неоднозначну реакцію. У більшості психологів і педагогів вона в цілому…
Старший дошкільний вік характеризується активізацією функції уяви. Спочатку що відтворює, а потім творчого. Цей період…
У процесі формування статеворольової поведінки дошкільнят особливу роль відіграє самооцінка особистості. Для психологів…
Як відомо, одним з найважливіших нейробиологических властивостей людини є рукостью, тобто переважне використання правої…
Адаптивні можливості дитини раннього віку обмежені, різкий перехід в нову соціальну ситуацію і тривале перебування в…
В експерименті брали участь 120 осіб, з них 30 осіб - діти із затримкою психічного розвитку (ЗПР) старшого дошкільного…
Прояви порушень поведінки, що провокують виникнення можливих залежностей в дошкільному віці, можуть бути різними і…
Аналіз досліджень з проблематики вольової регуляції показує, що найбільш важливим і відповідальним періодом її…
Дошкільний вік характеризується найсильнішої залежністю від дорослого і проходження цього етапу становлення особистості…
Період раннього дитинства є дуже важливим для формування здоров`я дитини і його розвитку. Наукові дослідження (Т.Н.…
Як психологічне поняття «толерантність» (Т.) вивчається порівняно недавно, при цьому існує явний…
На сьогоднішній день проблема психологічного супроводу дітей з затримкою психічного розвитку (ЗПР), набувають все…
В основі страху як базової людської емоції лежить інстинкт самозбереження. Біологічно осмислений (адекватний) страх…
Назва: Психологічна підготовка до ЄДІ. Робота з учнями, педагогами, батьками. Автор: М. Ю. Чибісова Рік видання: 2009…
Назва: Тренінг взаємодії батьків з дітьми Автор: Марковська І.М. видавництво: СПб .: Речь рік: 2005 сторінок:150 …
Назва: Практикум з психологічних ігор з дітьми та підлітками Автор: Битянова М.Р. та ін. видавництво: СПб .: Пітер …
прагнення дітей, перш за все дошкільного та молодшого шкільного віку, робити щось всупереч приписам дорослих. Часто…