Методика діагностики самооцінки
Цей текст є надійним і інформативним способом самооцінки рівня тривожності в даний момент (реактивна тривожність як…
-48-
Ситуація. Дитина дивиться телевізор, включивши його так голосно, що заважає розмовляти батькам, які перебувають в сусідній кімнаті.
Рішення. Для того щоб знайти вихід з ситуації, що виникла, можна піти по одному з двох шляхів. Перший передбачає використання батьками так званого «Ти» -висловлювання: «Ти що, не можеш бути уважнішою до інших? Чому ти включив телевізор так голосно? ». Як правило, цей шлях, швидше за все, призведе до виникнення конфлікту.
Інший варіант, найбільш прийнятний, багато в чому допомагає зняти психологічну напругу в даній ситуації, - використання «Я» -висловлювання: "Я погано себе почуваю. Мені треба поговорити з твоїм батьком, а цей шум сильно нам заважає ».
«Я» -висловлювання - це спосіб вербального вираження почуттів, що виникають в напружених ситуаціях. Для освоєння «Я» -висловлювання необхідне усвідомлення на рівні:
В «Я» -висловлювання робиться акцент на почуттях і причини, що їх викликали.
«Я» -висловлювання складаються з трьох частин, кожна з яких є необхідною умовою успішності застосування цього психологічного прийому.
Цей текст є надійним і інформативним способом самооцінки рівня тривожності в даний момент (реактивна тривожність як…
Виховання дитини - відповідальне і серйозне справу, до його виконання можна ставитися по-різному, емоційно або…
вербальне спілкуванняЧастина III. Ефективні техніки мовного спілкування "Я-висловлювання" Томас Гордон (Gordon T, 1975)…
У багатьох сектах людям забороняється ділитися своєю думкою з оточуючими. Це пояснюється тим, що приватні контакти…
Порушення мови у дітей з ЗПР носить системний характер, зачіпають багато компонентів мовленнєвої діяльності. Діти з ЗПР…
У ситуації психотерапевтичного взаємодії, де мова, дискурс є основним інструментарієм в руках терапевта, ефективність…
При вивченні сприйняття емоцій іншої людини необхідно створити теоретичний конструкт, який можна покласти в основу…
Будь-які батьки бажають для своїх дітей тільки найкращого. Але не всі вони замислюються про те, що на характер малюка…
Опитувальник розроблений для диференційної діагностики депресивних станів і станів, близьких до депресії, для…
Методика націлена на визначення основних комунікативних орієнтації та їх гармонійності в процесі формального…
Визначити рівень тривожності дитини можна за допомогою спеціального проектного тесту тривожності.14 малюнків розміром…
Дооли ви говорите про своїх почуттях дитині, виступайте від себе. Повідомте про своє переживання, а не поведінку…
активне слухання - це техніка спілкування зі співрозмовником, яка полягає в наданні йому підтримки в розмові, з тим щоб…
Процес породження мовного висловлювання, представленого в усній або письмовій формі. Початок цього процесу лежить в…
Використання мови для повідомлення іншим будь-якої інформації або спонукання їх до дій. Надсилаючи звіт про проблеми…
Якщо ви слухаєте лише мої слова, не зрозумієте, що я хотів сказати насправді. Кожне сприймається нами повідомлення…
Чи існує таке поняття, як "формула успіху"? У цій статті ви знайдете один з варіантів відповіді на це питання…
Іноді ми помічаємо, що мимоволі говоримо вголос самі з собою. Вдома чи на вулиці, в самоті або на людях, в…
Почуття, тільки почуття, і нічого більше! Конфліктні ситуації викликають емоції. Ваша здатність керувати власними…
ТЕрмін `побоювання`Означає заклопотаність, тривогу особистості при неможливості реалізувати якусь із своїх потреб. В…
виділяють три етапи слухання. Етап 1 - отримання інформації. На цьому етапі ви сприймаєте повідомлення за допомогою…