Растафаріанство: філософія розкріпачення і релігія бога джа

Раста - люди, які вірять в бога Джа
ХХ століття характеризувався не тільки бурхливим розвитком науково-технічного прогресу практично у всіх сферах економіки, а й появою ряду нових явищ в житті суспільства. Цей період був багатий змінами в суспільно-культурному житті і появою ряду нових соціальних явищ, зокрема - виникненням нових релігійних та релігійно-філософських течій. Однією з найвідоміших релігій, що зародилися в першій половині ХХ століття, є релігія бога Джа, більш відома як растафаріанство. Перебіг растаманів з самого виникнення привертало до себе значний вплив громадськості через неоднозначності постулатів цієї релігії, і зараз все ще точаться суперечки про деякі принципи вірування, а громади раста поповнюються все новими членами.

Зародження і розвиток релігії бога Джа

Хайле Селассіє IДатою формування релігійно-філософської течії растафаріанства прийнято вважати 2 листопада 1930 року - саме в цей день Тафері Мекон зійшов на престол Ефіопії, взявши собі ім`я Хайле Селассіє I. Так як принц (рас) Тафері був чорношкірим, його коронування багато представників негроїдної раси сприйняли як здійснення відомого в Ефіопії стародавнього пророцтва про рятівника, який звільнить чорношкірих від панування білої раси. Першими растафаріанцамі стали вихідці з Ефіопії, які приїхали в пошуках кращого життя на Ямайку і влаштувалися на цьому острові. Вони вірили в те, що Хайле Селассіє I покладе початок боротьбі за повалення панування європеоїдної раси в світі.
Перші учасники руху раста збиралися в громади і жили відокремлено від решти суспільства, і саме в таких громадах і були сформовані основні постулати релігії бога Джа. Згідно віруванням, Бог Джа був і є єдиним богом, що створили всіх людей і вибравши чорношкірих своїм улюбленим народом. Однак за множинні гріхи бог Джа покарав свій обраний народ, віддавши його на службу до людей з білою шкірою, і так повинно було бути до приходу посланого богом рятівника. У ролі такого рятівника першим раста якраз і представлявся Хайле Селассіє I. У ямайських громадах растаманів були розроблені 6 принципів - заповідей релігії бога Джа, які виглядали наступним чином:
1. Декларування обраності і переваги негроїдної раси над іншими людьми
2. Заперечення легітимності ямайських влади і непокору законам Ямайки
3. Намір мстити "білим людям" за те, що вони ущемляли темношкірих
4. Ненависть до всіх представників європеоїдної раси
5. Підготовка до повернення в "землю обітовану" - Ефіопію
6. Визнання і шанування імператора Ефіопії Хайле Селассіє I як посланника бога Джа і рятівника негроїдної раси
Громада адептів релігії бога ДжаЗрозуміло, такі принципи растафаріанства ні офіційна влада, ні громадянське суспільство Ямайки не поділяли, тому лідери громад растаманів регулярно залучалися поліцейськими до кримінальної відповідальності. Уже в кінці 30-х років ХХ століття практично всі послідовники релігії бога Джа жили повністю відокремлено від суспільства, в розташованих у високогір`ї селищах. Така ситуація тривала аж до 60-х років ХХ століття, і тільки на початку 70-х років про релігійно-філософському русі раста стало відомо широким верствам суспільства за межами Ямайки. Причиною поширення ідеології растаманів за межі Ямайки стала популярність Боба Марлі, який в своїй творчості проповідував релігію бога Джа, а також поширенню стилю реггі, багато в чому заснованого на постулатах растафаріанства.






Вірування растафарі і роль куріння канабісу в ідеології адептів бога Джа

Растафаріанство - це скоріше не релігія, а філософія з елементами вірування в вищі сили, тому багато постулати і догми раста пов`язані не з поклонінням богу, а з життям в суспільстві і взаємодією з іншими людьми. Про це свідчить ряд правил, яких дотримувалися адепти релігії бога Джа, що жили в громадах. У звичках і життєвий уклад растаманів найбільш важливим було прагнення до духовного світу і бажання позбавити себе від побутової рутини, тому адепти релігії бога Джа носили зручний одяг і взуття, сплітали волосся в дреди - зачіску, яка не розпадається довгий час і, на думку растаманів, робить їх схожими на левів, і займалися художньою самодіяльністю.
На думку віку, заняття творчістю сприяє розкріпаченнюЗаняття творчістю растамани приділяли чимало уваги і старанності, оскільки вважали, що таким чином вони можуть розслабитися і увійти в контакт з богом Джа. Тому не дивно, що кожен раста пробував малювати, писати вірші, займатися рукоділлям і іншою творчістю, а всі члени растаманських громад багато часу приділяли співу і танців. Незважаючи на принципи ненависті до білих людей, декларовані першими керівниками громад віку, більшість растаманів їх не розділяли. Прості растамани прагнули перш за все до божественної мудрості і до гармонії, тому адепти релігії бога Джа не оголосив джихад решті світу, а висловлювали свою віру через розкріпачення і творчість.
Релігія бога Джа багато в чому заснована на постулатах іудаїзму і культів корінних африканських народів. Саме релігійне вірування растаманів мало відрізняється від вірування стародавніх іудеїв, ось тільки растамани вважали богообраним не Ізраїлів, а ефіопський народ. Згідно віруванням, дог Джа всюдисущий і може безпосередньо спілкуватися з кожною людиною, тільки людині потрібно розслабитися, щоб почути голос бога. Пісні, танці, поезія і куріння канабісу - це були основні способи розкріпачення растаманів.
Емблемою руху растаманів є листок канабісу - рослини, що володіє легким наркотичним ефектом, тому в багатьох людей склалося враження, що куріння марихуани обов`язково для кожного адепта релігії бога Джа. Однак це не так, адже традиція палити канабіс йде корінням в ті часи, коли переважна більшість чорношкірих були рабами і працювали по 14-16 годин на добу, тому канабіс був їх єдиним способом розслабитися. Звичайно, не можна заперечувати, що сучасні растамани вважають куріння маріухани одним із способів розкріпачитися і вступити в діалог з богом Джа, але далеко не всі раста вибирають саме цей метод розкріпачення. 


Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ

Про бога фото

Про бога

про БогаДавним-давно, далеко на Сході зібралися чаклуни і маги з усього світу.Там були і світловолосі ясноокі волхви…

Ознаки тоталітарних сект фото

Ознаки тоталітарних сект

Кожному з нас властиво шукати відповіді на хвилюючі питання, намагатися зрозуміти природу людини, знайти сенс життя і…

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Растафаріанство: філософія розкріпачення і релігія бога джа